Am baut bere expirata!!?!? Ce gust are?

Ieri dupa mult timp, in fata unui film mi-am adus aminte ca am vreo 3 beri uitate prin frigider, pentru ca nu obisnuiesc sa consum (acasa). Problema este ca ochii mi-au picat exact pe eticheta cu perioada de valabilitate si berea aceea expirase deja de vreo saptamana. Ce sa fac mai departe? Sa o beau sau sa o arunc?

Asa mi-a venit ideea postului de azi si am cautat cateva informatii pe care vreau sa le impartasesc cu voi.

Cat timp este berea valabila? Berea tine inca 6 -9 luni dupa data inscrisa pe eticheta. Berea isi schimba gustul? Da, in cele din urma berea ajunge sa aiba un gust plat, neplacut. Iata cateva sugestii pentru a mentine berea proaspata cat mai mult timp.

Berea este o bautura alcoolica dar nu toata lumea stie daca expira si ce termen de valabilitate are in mod normal. Acestea sunt detalii destul de importante mai ales pentru bautorii de bere, iar daca ajungi sa ai in casa bere expirata (depasita din punct de vedere al etichetei de pe ambalaj – asa cum mi s-a intamplat mie) este bine sa stii daca e sanatos sa o consumi in continuare.

Ce valabilitate are berea?

Practic, raspunsul la aceasta intrebare depinde de tipul de bere. Cea normala (cu un continut redus de alcool) poate tine cel putin o jumatate de an, cu conditia ca sticla sau cutia sa fie inchisa. Asta inseamna ca dupa aceasta perioada va avea acelasi gust fin la deschidere. Repet. Cu conditia sa fi fost pastrata in mod corespunzator.

Exista o bere tip vintage (gen stouts) cu un continut ridicat de alcool si care poate tine chiar si cativa ani. De fapt producatorii recomanda ca aceste beri sa fie depozitate timp de unu – doi ani inainte de a fi deschise – acest lucru permite berii sa capete un gust mai deosebit.

Dupa deschidere, berea ar trebui consumata intr-o zi sau doua. Dupa aceasta perioada gustul devine plat. Asta inseamna ca nu are niciun sens sa depozitati berea dupa deschidere – dupa doua zile va avea un gust groaznic si cel mai probabil o veti scuipa in chiuveta. Desigur, poate fi tinuta la frigider 1-2 ore dupa ce a fost desfacuta.

Iata inca un lucru important in ceea ce priveste pastrarea berii. Trebuie depozitata la intuneric. Expunerea la lumina ii afecteaza gustul. Pentru a contracara aceasta problema probabil ati observat ca berea se vinde in recipiente inchise la culoarea, pentru a fi mai bine protejata.

Deci daca ieri berea mea era rece, intr-o sticla fumurie, inchisa bine-bine, expirata de vreo saptamana, iar eu avid sa o sorb … bineinteles ca nimic si nimeni nu a stat in calea delectarii mele. Traiasca berea care a fost asa cum ma asteptam. Gust foarte bun! Fara efecte adverse.