Ati auzit de efectul Forer?

Cititi horoscopul? Daca da, nu doar ca va pierdeti vremea – dar si celulele atat de pretioase ale creierului. Chiar credeti ca o jumatate de miliard de oameni din lume va avea exact aceeasi zi/ saptamana/ luna? (Pentru ca horoscopul nu este personalizat exact – se aplica la o doisprezecime din populatia lumii).

Cei care scriu horoscopul folosesc tot felul de trucuri pentru a va face sa credeti ceea ce spun. Iata care este legatura intre horoscop si efectul Forer.

Credem intr-o analiza a personalitatii chiar daca nu ni se aplica in realitate

Un experiment realizat in 1948 de catre psihologul Bertram R Forer a fost concludent in acest sens. Psihologul asta le-a dat studentilor un test de personalitate, dupa care le-a inmanat „rezultatele” (pe care le adunase dintr-un horoscop).

Avem nevoie de alti oameni care sa ne placa si sa ne admire, dar totusi avem tendinta de a fi critici fata de noi insine. Chiar daca avem unele slabiciun de personalitate, suntem in general in masura sa le compensam. Daca esti disciplinat si controlat din afara, tinzi sa fii ingrijorat si nesigur in interior. Uneori avem indoieli serioase cu privire la faptul daca am luat o decizie buna sau nu. Vrem schimbare si varietate si devenim nemultumiti atunci cand suntem inclinati spre restrictii si limitari.

Studentii au fost rugati sa evalueze acuratetea profilului de personalitate de la 1 la 5.5. Si ghici ce? Ratingul mediu a fost de 4.26 – in ciuda faptului ca fiecare student a primit exact acelasi rating. Acesta este efectul Forer si a fost demonstrat in multe alte studii dupa 1948.

Deci daca aveti vreo inclinatie spre a va cunoaste personalitatea din horoscop pe baza simbolurilor stelare sau a numelui – pur si simplu ignorati-o. Nu va mai incredeti in presupuneri si coincidente. Luati viata asa cum este.

Imagini pentru forer effect