Baterie Litiu Ion de laptop

Bateriile cu ioni de litiu reprezinta sursa de energie pentru aproape toata tehnologia electronica portabila din zilele noastre. Ca toate bateriile, cele cu ioni de litiu folosesc o reactie chimica pentru stocarea energiei electrice si pentru furnizarea de energie electrica dispozitivelor cum ar fi laptopurile (dar si pe telefoane, ele functioneaza la fel).

Dezvoltarea baterilor litiu-ion a inceput acum mai bine de un secol, insa in proiectele viabile din punct de vedere comercial au inceput sa devina mai cunoscute incepand cu anii ’70. La inceput, dezvoltarea bateriei litiu-ion era limitata din motive de siguranta, pentru ca litiul metalic utilizat in baterii putea forma spine dendritice in timpul rotatiei, ceea ce ar fi putut provoca un incediu.
Abia in anul 1991, Sony a comercializat prima baterie cu ioni de litiu, folosind ioni liberi de litiu si nu un strat metalic cum se intamplase pana atunci. Acest lucru a dus evident la cresterea rapida a acestei tehnologii in aplicatii avansate.

De ce sunt utile bateriile litiu-ion?

Aceste baterii de laptop au unele avantaje majore fata de alte tipuri de baterii. Ele au o densitate foarte mare de energie, ceea ce inseamna ca o cantitate mare de energie electrica poate fi stocata intr-un spatiu relativ mic. Bateriile au durate lungi de cicluri si termeni de valabilitate, ceea ce inseamna ca pot fi incarcate si descarcate de mai multe sute de ori inainte de a-si pierde din eficienta. Sunt usor de incarcat cu alimentatoare. Au rate reduse de auto-incarcare, ceea ce inseamna ca o baterie incarcata poate rezista mai mult timp intre utilizari, fara sa piarda cantitati semnificative de energie.

Exista unele dezavantaje ale acestei chimii. Cel mai mare dezavantaj este ca bateriile au potentialul de a intra intr-un ciclu de evacuare termica (se aprind) daca sunt supuse unor factori de stres. Din acest motiv, orice echipament care foloseste o celula cu litiu-ion trebuie sa includa circuite are pot detecta aceste cicluri nefaste. Bateriile litiu-ion sunt vulnerabile in conditii de temperatura ridicata si nu pot fi depozitate la tensiuni mari. La temperaturi reci, functioneaza bine, dar nu pot fi reincarcate rapid fara deteriorare severa.

In ciuda acestor dezavantaje, bateriile litiu ion au beneficii importante. Ele sunt cele care au facut ca tehnologia sa avanseze atat de mult.

Vrei sa schimbi o baterie de laptop Acer (https://www.onlaptop.ro/componente/baterii-laptop/baterie-laptop-acer), Dell, HP, Asus etc, pentru ca nu-ti mai ofera autonomia si portabilitatea de care ai nevoie? Vino pe onlaptop.ro