De ce nu citesc horoscopul?

Pentru ca horoscopul inseamna sa crezi in coincidente

S-ar putea sa spui: „Ok, dar eu mai citesc horoscopul, si de multe ori mi se aplica! E adevarat!”. Ei bine, este vorba doar de un exemplu de validare subiectiva – ceea ce inseamna ca te bazezi pe coincidente si ca le atribui un inteles incorect. Acest lucru se intampla in special atunci cand un lucru are sens deosebit pentru tine: cand iti doresti sa fie mai mult decat o simpla coincidenta.

Gandeste-te asa. Ai avut vreodata vreo experienta de genul: telefonul suna si te gandesti „e Gheorghe”; si intr-adevar la capatul celalalt al firului e „Gheorghe”. Suna infricosator, nu? Dar cum ramane cu toate celelalte momente cand tu crezi ca la telefon este Gheorghe… si de fapt nu este. Cel mai probabil uiti de toate celelalte cazuri.

Horoscopul se bazeaza pe afirmatii vagi si generale

Iata cateva exemple:

– in viata ta se intampla suisuri si coborasuri din punct de vedere financiar, nu ai nimic planificat. – Hmm… oare acest lucru nu se intampla in viata tuturor?

– o sa ai un eveniment special in viata ta si atentie, nu te grabi sa iei o decizie rapida pe la jumatatea lunii – Evenimente avem cu totii iar sfatul este unul bun… pentru oricine indiferent din ce zodie este. „Pe la jumatatea lunii” – este deja acel element vag de care povesteam.

De ce nu se merita sa citesti horoscopul?

Chiar daca nu esti un horo-sceptic ca mine, imagineaza-ti pentru o clipa ca tu crezi fiecare cuvant dintr-un profil de personalitate sau un horoscop. S-ar putea sa te limitezi foarte mult din cauza asta. De exemplu, daca horoscopul te avertizeaza dinainte cu privire la probleme legate de bani, s-ar putea sa te ingrijorezi sau chiar sa folosesti acest pretext ca scuza pentru a cheltui inutil (de ce? – pentru ca vremurile grele sunt ineviltabile – doar asa scrie in horoscop).

Niciun om nu este limitat de slabiciunile sale: putem sa ne imbunatatim, sa scapam de obiceiurile proaste si sa ne facem altele sanatoase. Cine este de acord?