Pe repeat: de ce te uiti la acelasi film de doua ori? – Motivul nostalgic si motivul Terapeutic

In postarea anterioara explicam pe indelete motivul simplu pentru care alegem sa revedem un film de doua ori (sau de 3 ori sau de 7 ori).

Motivul nostalgic

In acelasi mod in care este bine sa vizionati filme familiare doar pentru ca sunt familiare, poate fi frumos sa va amintiti trecutul doar pentru ca este trecut. Termenul de „nostalgie” a fost inventat in secolul al 17-lea pentru a decrie o boala neurologica in randul mercenarilor elvetieni deprimati care luptau in strainatate. In cele 4 secole de la nasterea sa, nostalgia s-a transformat dintr-o boala dubioasa intr-un model de business, alimentand retrospectivele pop-culturale.

Repetarea experientelor pop-culturale ne face placere pentru ca ne ajuta sa ne amintim de trecut, iar actul amintirii trecutului se simte placut. Unii psihologi numesc acest lucru „redresare” iar cercetatorii ii spun reconsum regresiv. Este vorba despre folosirea divertismentului ca masina a timpului pentru a revedea memoria pierduta. Mai exact, cum ar fi daca v-as invita sa urmariti familia Simson sau desenele animate din copilarie? Imediat ati fi animat de o anumita nostalgie fata de trecut.

 

Motivul terapeutic

Folosirea nostalgiei pe post de terapie nu e un lucru neobisnuit pentru psihologi. Studiile arata ca nostalgia ofera confort fizic sub forma de caldura, acceptare. Un lucru frumos legat de filmele vechi pe care le cunoastem si pe care le-am vazut la un moment dat este ca nu ne pot lua prin surprindere. Stim deja cum se termina si stim cum ne vom simti la final. Acest lucru face ca re-consumul de divertisment sa fie ceva asemanator „reglarii emotionale”. Noile filme pot aduce emotii spectaculose, dar pot insemna si o pierdere de timp sau ne pot dezamagi. In schimb, filmele vechi nu ne dezamagesc niciodata: noi vom imbatrani, dar ele vor avea in continuare aceeasi varsta. Privindu-le din nou vom obtine exact castigul emotional pe care il cautam – fara suprize.

 

Nu conteaza din ce motiv ne place sa revedem filme dragi sau care ne-au starnit la un moment dat. Important e ca o facem si ne ofera o stare de confort, de bine.

Eu as revedea Pianistul sau Cronicile din Narnia la orice ora. Dar tu? Care sunt filmele pe care alegi sa le revezi din cand in cand?