Spargatorul de nuci si cele patru taramuri – O sa-ti placa?

Clara (Mackenzie Foy) si-a pierdut recent mama. In timp ce cauta cheita de la cutia muzicala pe care mama sa i-a lasat-o, ea descopera cele patru regate magice unde Mama Ginger (Helen Mirren) i-a declarat razboi lui Sugar Plum (interpretata de Keira Knightley). Numai Clara si un soldat spargator de nuci pe nume Philip (interpretat de Jayden Fowora-Knight) pot restabili pacea aici.

Iata un film proiectat genetic pentru a fi pe placul printeselor de 7 ani care se afla in fiecare fata si femeie. Este un film atat de scaldat in sclipici, scanteie si bomboane, incat ar trebui sa fie insotit de avertismentul „Consumul excesiv de zahar poate dauna grav sanatatii”. Pur si simplu este prea mult pentru ochiul liber incat o sa simti nevoia dupa aceea sa te uiti la un perete alb si atat doar ca sa-ti recalibrezi vederea.

Dar sub mormanul asta de tul se afla o poveste surprinzator de coerenta si cativa actori de prima mana ii adauga o profunzime emotionala. Scena se situeaza intr-o Londra victoriana, cu numeroase carti de craciun, plina de copaci stralucitori si luminosi, fara pic de saracie. Eroina noastra Clara (Foy, o mini Anne Hathaway) este o tanara incantatoare avida de stiinta, care isi plange mama si este alaturi de tatal sau.

Cautand cheia pe care mama i-a lasat-o mostenire in casa excentrica a nasului sau (Morgan Freeman), ea ajunge intr-o lume a iernii care ne duce cu gandul la Narnia (pentru mine Cronicile din Narnia reprezinta unul din cele mai bune filme de acest gen). Aici Clara intra intr-un conflict existent intre Mama Ginger si Sugar Plum si va trece in continuare prin cateva aventuri.

Costumele, scenele si designul sunt fabuloase si exista chiar o pauza de balet pe la mijlocul filmului – scena care o are in prim plan de Misty Copeland.

Pe scurt aceasta este o poveste neuniforma si festiva, plina de stralucire, care exceleaza atunci cand imbina straniul cu stralucirea designului de productie. Chiar daca nu se poate compara cu dulceata din Dragonul lui Pete si cu magia salbatica din Return of Oz, Spargatorul de Nuci si cele patru taramuri este una din cele mai recente eforturi de actiune marca Disney, care cel mai probabil va atrage publicul tanar.