Internetul a devenit o parte importantă a vieții noastre, furnizându-ne orice fel de informații de care avem nevoie la simpla apăsare a unui buton. Din această cauză, procesele cognitive – așa cum le știam – au avut de suferit și fiecăruia dintre noi îi este din ce în ce mai dificil să rețină și să fixeze pe termen lung informațiile și conceptele pe care le învață. Care este abordarea corectă în acest caz și cum am putea să facilităm acest proces astfel încât să învățăm mai puțin, dar mai bine?
Așa cum probabil știi deja, memoria este o funcție foarte complexă a creierului nostru. Există memorie de scurtă durată care ne ajută să stocam informațiile de care avem nevoie într-un anumit moment al zilei și memoria pe termen lung în care se stochează informațiile care sunt folosite mai des și care ne sunt utile o perioadă mai îndelungată de timp. Pentru a te asigura că informațiile pe care le vei învăța vor fi stocate în memoria de lungă durată, există câtiva pași pe care îi poți urma:
1. Citește informația și încearcă să înțelegi conceptele pe care le vei învăța
Nu de puține ori se întâmplă să trecem prin materie mecanic, fără să filtrăm și să încercăm să înțelegem ceea ce citim. Fie că este vorba de materia studiată la școală, în centrele de afterschool, în cadrul meditatiilor individuale sau, pur și simplu, de o carte citită din plăcere, studiile au arătat că rata de atenție a oamenilor a scăzut considerabil de când telefoanele inteligente și internetul au devenit o parte atât de importantă din viețile noastre. Din acest motiv, este de preferat să segmentăm conținutul pe care vrem să îl studiem în părți mai mici și să ne asigurăm că am înțeles despre ce este vorba înainte să trecem mai departe.
2. Explică informațiile pe care le-ai învățat unei alte persoane
După ce ai trecut de câteva ori prin materie, cel mai bun mod prin care îți poți da seama dacă ai înțeles conceptele pe care le-ai studiat este să expui informația altor persoane. Poți prezenta informația în așa fel încât cealalta persoană să înțeleagă despre ce vorbești? Înseamnă că și tu, la rândul tău, ai înțeles!
3. Învață din greșeli!
Notează-ți informațiile pe care le-ai reținut greșit și continuă să te documentezi în legătură cu ele! Ține minte: este în regulă dacă nu ai reușit să înveți tot ceea ce ți-ai propus într-o singură sesiune de învățare; până la urmă, perseverența este cheia succesului!