Pe repeat: de ce te uiti la acelasi film de doua ori? – Motivul simplu

Fac parte din persoanele care prefera sa revada oricand un film bun care mi-a placut prima data. De ce? Nu stiu exact, dar am cautat raspunsul mai in detaliu la intrebarea: „De ce alegem sa petrecem 2 ore vizionand o poveste al carui final deja il cunoaste?”

Intrebarea sta nu e chiar noua. Multi filozofi, antropologi, economisi si psihologi au cautat un raspuns pentru „de ce prefera oamenii sa faca acelasi lucru din nou si din nou?”.

Cele mai statornice teorii se incadreaza in patru categorii: obiceiuri, dependente, ritualuri si prejudecati statu-quo.

Obiceiurile sunt regulate si automate (cum ar fi sa alergi dimineata). Nici macar nu trebuie sa ne gandim la ele si asta face parte din valoarea lor. Dependentele, cum ar fi fumatul, sunt asemenea obiceiurilor, de data aceasta pentru steroizii negativi. Nu pot fi controlate si duc la dependenta fizica. Apoi, exista ritualuri, cum ar fi Ziua Pamantului sau purtarea unor unui lantisor norocos la un examen. Spre deosebire de dependente, alegem ca ritualurile noastre sa fie mai degraba simbolice si expresive, decat conduse de ele. Spre deosebire de obiceiuri, ritualurile sunt mai rare.

 

In fine exista o tendinta de status – quo, observatia conform careia oamenii tind sa se abtina de la deciziile anterioare, intru-cat costul de a ajunge la o noua decizie este obositor. Eu imi recunosc cateva din aceste scuze. Dar tu?:

„Nu-mi place jobul meu, dar nu vreau sa-mi caut unul nou.”

„Am decis ca din anumite motive incalzirea globala este un mit si nu ma poti convinge ca nu e asa”.

„Vreau sa vad serialul acesta inca o data si nu, nu conteaza ca stiu cum se va termina (peste cateva zeci de episoade).

Motivul simplu

Cel mai simplu motiv pentru care oamenii prefera sa revada un film este pentru ca pur si simplu le-a placut foarte tare. Daca explicatia vi se pare prea ne-sofisticata, atunci ganditi-va ca ar putea fi vorba despre un „consum de reconstructie”.

Cand privesti ceva iar si iar pare ca distractia isi pierde din frumusetea initiala. Dar psihologii au descoperit ca repetarea generaza afectiune. Lucrurile familiare necesita mai putina energie mentala pentru a fi prelucrate, iar atunci cand este usor sa gandim, avem tendinta sa le catalogam ca fiind bune. Un film pe care eu l-am vauzt de sapte ori pana acum (si, da mi s-a intamplat) este mai usor de procesat.

 

Termenul stiintific pentru acest lucru este „un efect simplu de expunere” ceea ce inseamna ca ne place ceva mai mult doar pentru ca am fost expusi in prealabil la acel lucru. Acelasi lucru se intampla si cu melodiile pe care le ascultam pe repet.

 

Urmeaza o a doua parte a acestui subiect asa ca te invit sa urmaresti postarile de pe blog.